Aquest Nadal, Benicarló proposa visitar tot un conjunt de betlems tradicionals, moderns, costumistes i originals que s’integran en la Ruta dels Pessebres, una iniciativa de la Regidoria de Turisme per a promocionar la tradició betlemística de Benicarló. La Ruta dels Pessebres compta amb la col·laboració de la secció Benicarló de l’Associació Betlemística del Baix Maestrat, una entitat que treballa des de fa molts anys per recuperar i reconéixer el treball de desenes d’artistes i aficionats a l’art dels pessebres.
Així ho ha reconegut la regidora de Turisme, Rosana Marzá, que ha subratllat que «aquesta ruta té l’objectiu de posar en valor una de les particularitats del Nadal benicarlando, com és la tradició dels betlems». «És una iniciativa -ha afegit la regidora- que va en la línia del Pla Estratègic de Turisme, de promocionar les nostres singularitats i, a més, fer-ho de la mà dels seus protagonistes». Per al regidor de Festes, Ilde Añó, «són aquest tipus de iniciatives les que hem de donar a conéixer no només entre els nostres veïns, sinó sobretot de cara a fora».
La Ruta està en marxa del 22 de desembre al 7 de gener, en horari de 18.00 a 21.00 hores, excepte els dies 31 de desembre i 5 de gener, per no solapar-se amb els actes previs a la nit de Cap d’Any i la Cavalcada dels Reis respectivament. A través d’aquest recorregut, es podran visitar 22 pessebres en diferents domicilis particulars de Benicarló i un betlem monumental que s’ha instal·lat a l’Edifici Gòtic i que s’ha planificat com un projecte a llarg termini.
«El treball que veurem enguany -ha assenyalat el president de l’associació, Ximo Sorlí, és només el principi del que volem aconseguir en els propers anys, que és reconstruir la primera alqueria musulmana de Benicarló, el nucli més primitiu de la nostra ciutat». Sorlí, juntament amb Vicent Arnau i Mariano Iborra, membres de l’associació, ha explicat que en aquesta primera fase s’ha reconstruït la zona de l’església de Sant Bartomeu i el carrer Ample i que de cara a l’any que ve emprendran la zona del carrer de Sant Joaquim i Sant Joan, «fins que puguem mostrar com l’origen més antic de Benicarló».
Acompanyant aquest pessebre monumental, s’exposa també un conjunt de diorames elaborats als anys 60 per mossén Gellida, un dels precursors de la tradició dels betlems a Benicarló, que l’Associació Betlemística ha recuperat ja que es trobaven en molt males condicions.