El MARQ rep la rèplica del Mareògraf Thomson que va estar operatiu en el Port d’Alacant fins a 1969

1535

El diputat de Cultura, Cèsar August Asencio, ha presidit este matí en el MARQ la presentació d’una rèplica del Mareògraf Thomson que a partir d’ara ocuparà un lloc preferent en una de les sales del museu. La peça, cedida per l’Institut Geogràfic Nacional (ING), és una còpia exacta de l’original que encara hui continua demanant dades, de manera testimonial, des del Port d’Alacant.

Asencio ha destacat que gràcies a esta iniciativa “podem rememorar la història i posar en valor un dispositiu que per a Alacant ha sigut fonamental com a origen de la Cota 0 i, en conseqüència, com a base per a l’elaboració del Mapa Topogràfic Nacional”. A l’acte han assistit també Marcelino Valdés, cap de l’àrea de Geodèsia de l’ING, José Miguel Saval, subdelegat de Govern, i Manuel Olcina, director tècnic del MARQ.

Un mareògraf és un dispositiu amb un mecanisme de rellotgeria que registra les variacions del nivell del mar i establix un nivell mitjà en un determinat lloc i per a un determinat període. En 1926 es va instal·lar en el Port d’Alacant el model de Sir William Thomson, Lord Kelvin, enginyer, matemàtic i físic britànic que va influir profundament en el pensament científic de la seua generació i va desenrotllar l’escala Kelvin de temperatures. La peça, que va estar operativa fins a 1969, va ser construïda per la casa londinenca Negretti & Zambrana i en 1.949 la “Maquinista Valenciana” va realitzar tres rèpliques, una de les quals és la que lluïx des de hui en el MARQ.

Establiment de la Cota 0 a Alacant

En 1870 es va adoptar el nivell mitjà del mar a Alacant com a pla de referència per a l’establiment de la ‘Cota 0′ des d’on començar a mesurar i donar altituds a la Xarxa Geodèsica i, conseqüentment, al Mapa Topogràfic Nacional. L’elecció d’Alacant com a punt de referència fonamental es va basar en les característiques del mar Mediterrani en la badia alacantina, en les seues immillorables condicions climàtiques i meteorològiques i, per damunt de tot, en la important infraestructura del ferrocarril que, en 1858, va posar en funcionament la línia Madrid-Alacant.

Per a l’establiment d’eixa ‘Cota 0‘ un funcionari va observar quatre vegades al dia -a les 9:00, 12:00, 15:00 i 18:00 hores-, durant quasi quatre anys, el nivell del mar sobre una interlínia metàl·lica ubicada en una escala del Moll de llevant del Port d’Alacant. Amb les observacions realitzades va col·locar un disc de bronze amb la inscripció «NP-1» -Nivell de Precisió número 1- en el primer escaló de l’entrada principal de l’Ajuntament d’Alacant. Este disc, que reflectix que l’escaló està a 3,407 metres sobre el nivell zero del Port, ha sigut utilitzat com la referència altimètrica nacional per la Xarxa Geodèsica per a elaborar la cartografia d’Espanya.

Entre 1871 i 1872 es va completar la línia d’anivellació entre Alacant i Madrid al llarg de la línia fèrria que unia ambdós poblacions i des de llavors els itineraris d’altitud presos des del Port es van estendre a tots els racons de la península.

En 1874 es van interrompre les observacions sobre la regla de marees i es van iniciar les mesures sobre el primer mareògraf, dissenyat per Adie, que va funcionar a Espanya i que va estar operatiu fins a 1924. En 1926 es va instal·lar en l’estació mareográfica, construïda sobre l’escullera exterior del dic de llevant, el Mareògraf Thomson que encara hui continua demanant dades encara que de forma testimonial.

Compartir