Preparen una nova ruta ciclista i per a vianants a la Safor

1460

Posar en valor els paisatges lligats a l’ús tradicional de l’aigua, l’agricultura i el patrimoni cultural de la Safor. Aquest ha sigut l’objectiu del disseny de les rutes ciclistes i per a vianants dissenyades per personal investigador del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. Vicent Altur, José Andrés Sanchis i Maria Teresa Sebastià, professors del Grau en Ciències Ambientals i del Grau en Turisme de la UPV, són els autors de la proposta de les rutes, creades sota la denominació ‘Xarxa del producte turístic: xarxa comarcal ciclista i per a vianants’. El projecte s’engloba dins del Pla de dinamització i governança turística de la Mancomunitat de municipis de la Safor i l’execució ja ha començat, encara que s’ampliarà durant l’any 2018.

Segons el professor Vicent Altur, el disseny de la ruta s’ha basat en un inventari inicial dels elements patrimonials de la Safor, proposada per l’assessor històric Frederic Aparisi, i que inclou 43 elements. ‘Altres factors del patrimoni cultural s’han inclòs en l’inventari durant el procés de disseny d’aquestes rutes, per la seua proximitat al traçat proposat’, explica Altur. ‘A més, s’ha tingut en compte la convivència i la interconnexió de les diferents rutes que es proposen, amb altres rutes o camins històrics existents en la comarca de la Safor,
com les Vies Verdes que passen per la Safor, La Ruta dels Monestirs, les vies pecuàries, camins històrics com el Camí Vell de Xàtiva, Camí Oliva-Natzaret, Camí Vell Oliva-Dènia, senders…

Cent vuitanta-tres mil metres de rutes interconnectades
Aquesta proposta inicial va incloure un total de 183.457 m de rutes interconnectades que permeten visitar, caminant o amb bicicleta, un gran nombre d’elements patrimonials de la Safor. El projecte proposa la localització inicial de 6 plafons informatius d’aquestes rutes: a l’Assut d’en Carròs de Vilallonga; a Ròtova, junt al riu Vernissa; a Potries, junt a l’Ajuntament; a Oliva, en la Font Salada, el Parc natural de la marjal de Pego-Oliva; a Xeresa, en la marjal de la Safor i a Tavernes de la Valldigna, junt al Riu Vaca.
Segons el personal científic, les rutes permeten visitar més de 65 elements patrimonials i ambientals de la Safor i visitar diferents espais protegits ambientalment d’alt valor ambiental i paisatgístic, com són:
El Parc Natural Marjal de Pego-Oliva; LIC Marjal de Pego-Oliva; LIC Dunes de la Safor; LIC Serres del Mondúber i Marxuquera; LIC Serra de Corbera; ZEPA Marjal de Pego-Oliva; ZEPA Mondúber – Marjal de la Safor; Zona Humida Desembocadura i front litoral del Riu Racons; Zona Humida Desembocadura del Riu Bullents; Zona Humida Parc Natural Marjal de Pego-Oliva; Zona Humida Marjal de la Safor; Zona Humida Desembocadura del Riu Xeraco o Zona Humida Marjal i Estany de la Ribera Sud del Xúquer; Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell; Paisatge protegit del Riu Serpis.

Les rutes inclouen a més 69 elements patrimonials visitables, repartits per tots els pobles de la Safor; com són la Torre de Guaita de Piles; l’antic monestir de Sant Jeroni de Cotalba (Alfauir); l’Alqueria del Trinquet (Almoines) o el Castell de Marinyén (Benifairó de la Valldigna). Les línies de treball futur, explica l’investigador UPV Vicent Altur, abordaran la conversió de les rutes en tracks que es podran descarregar des d’internet per poder seguir el seu traçat simplement amb un mòbil, a més de la confecció de nous plafons informatius.

Safor turisme
El disseny d’aquesta ruta forma part de la iniciativa comarcal Safor Turisme (www.saforturisme.org) impulsada des de la Mancomunitat de Municipis de la Safor i que ha comptat amb la col•laboració de professorat i personal investigador UPV en nombroses fases, en virtut d’un conveni marc: en el disseny del pla de formació, docència per a agents del turisme en matèries com màrqueting, paquets turístics o comunicació; en l´ús de noves tecnologies i també en la gerència, desenvolupada per un expert i professor de la UPV, Pau Pérez. El pla està cofinançat per Agència Valenciana del turisme, Diputació de València i Mancomunitat de Municipis de la Safor.

Compartir