El programa d’educació ambiental de l’ajuntament d’Alacant tè més de 20.000 escolars participants

1555

La regidoria de Medi Ambient, que dirigix l’edil Israel Cortés, ha clausurat el programa d’educació ambiental del curs 2017-2018 en el que han participat un total de 83 centres educatius d’Alacant. En total han sigut 20.708 alumnes de primària i secundària els que han pogut disfrutar dels tallers i itineraris inclosos en esta programació escolar d’Educació Ambiental.

Este programa té com a objectiu la posada en valor del nostre entorn natural, així com conscienciar i sensibilitzar l’alumnat dels centres educatius sobre el canvi climàtic i que adquirisquen així conceptes bàsics d’educació ambiental a través del joc. D’esta manera, els centres participants han realitzat tallers com «la ruta del ruido», «la energia en juego» o «andando no dejo huella», en els que s’ha empleat un tauler gegant de parxís o una dinàmica de jocs que simula l’empremta ecològica per a reforçar així d’una forma divertida els continguts realitzats prèviament en l’aula.

Així mateix, els centres escolars han pogut realitzar itineraris en boscos metropolitans, parcs o espais d’interés mediambiental del terme municipal d’Alacant, com l’illa Nova Tabarca, la muntanya Orgegia, el Benacantil, el Cap de l’Horta o la Serra Grossa. En total han sigut set els itineraris de la Xarxa de Sendes Urbanes que s’han inclòs en la programació educativa de Medi Ambient, planificats segons l’edat o el nivell del grup destinatari, des de Primària fins a Batxillerat, estenent l’oferta als cicles formatius, centres d’Educació Especial i a altres de formació reglada.

L’edil de Medi Ambient ha valorat positivament el plantejament d’activitats que fomenten en l’alumnat xicotetes accions quotidianes que, a més del reciclatge, contribuïsquen a millorar la neteja de la ciutat. En esta línia, l’itinerari més demandat este curs ha sigut el de «passejos i arbres singulars», amb un recorregut pel Centre Tradicional d’Alacant en el que la població escolar ha pogut conéixer ‘in situ’ aquells exemplars arboris que presenten unes característiques extraordinàries de raresa, port o edat com la dels nostres ficus centenaris.

En este sentit, Israel Cortés ha incidit en la importància de l’itinerari ambiental pel parc Lo Morant com un referent de la zona nord de la ciutat, alhora que ha possibilitat que escolars d’eixa zona hagen disfrutat i experimentat fora de l’aula amb el desenrotllament d’este itinerari. La regidoria de Medi Ambient ha complementat la seua programació amb activitats realitzades per UTE Alacant i que solen tindre una gran demanda, com la de «Cuentos de basura y los residuos titiriteros» que, a través de xicotets contes i encants pretén acostar el món dels residus i el reciclatge a la població infantil.

A les dades de participació en el programa s’han d’afegir altres accions i projectes de sensibilització contínua que la regidoria de Medi Ambient aporta i manté en l’àmbit escolar; particularment el projecte «la escola sostenible» a què estan adherits una vintena de centres educatius d’Alacant.

Compartir