Les restes arqueològiques de l’antic convent a la plaça del Pilar de València s’incorporaràn al Centre Cultural

818

L’Ajuntament integrarà en l’equipament sociocultural que connectarà la plaça del Pilar amb Guillem de Castro les restes del claustre del convent de la Nostra Senyora del Pilar, de la segona meitat del segle XVII, sobre el qual es troba el nou centre polivalent. Està previst que el projecte estiga finalitzat el pròxim estiu, segons ha informat el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, durant la visita als treballs arqueològics previs a la construcció.

L’edil ha indicat que la troballa «no ha resultat sorprenent, com en ocasions anteriors, perquè es coneixia l’existència de l’antic convent», i «encara que en el projecte inicial només es contempla l’empremta de l’edifici, la idea és ampliar-lo al conjunt del claustre perquè puguem gaudir de tot l’espai del que queda de l’antic convent».

«En este tipus d’actuacions sempre es busca posar en valor allò més significatiu», ha afegit Sarrià, per la qual cosa «en funció de l’informe que faça la Conselleria de Cultura es determinarà quins elements s’han de mantindre in situ, quins es poden visualitzar i quins no».

Les obres d’infraestructura d’urbanització i equipament sociocultural a la plaça del Pilar i la seua connexió amb el carrer de Guillem de Castro estan finançades a càrrec del Pla especial de suport a la inversió productiva en municipis de la Comunitat Valenciana, l’anomenat Pla Confiança. «El projecte es va licitar per 2.700.000 euros aproximadament, en la baixa s’ha quedat en 1.900.000, l’executa Obremo i té un termini d’execució de prop de 12 mesos. Per tant, la previsió és acabar l’estiu que ve».

El futur edifici de caràcter sociocultural i multiusos «complirà diverses funcions: posar en valor el solar, obrir la comunicació entre la plaça del Pilar i Guillem de Castro, dotar al barri d’un centre polivalent i, en definitiva, millorar la qualitat urbana». L’immoble, de 1.511 m2, comptarà amb quatre plantes de sales diàfanes que tindran un ús versàtil, en la part que dona a Guillem de Castro, juntament amb una construcció de tres plantes d’oficines, de 25 m2 cada una, annexa a la plaça del Pilar.

ANTECEDENTS HISTÒRICS

L’origen del convent de la Nostra Senyora del Pilar, de l’orde dels dominics, es remunta al 1614, quan es lleguen béns per a la seua edificació. Els religiosos disposaven d’un establiment extramurs i en desitjaven un segon dins de la ciutat. El 1638 s’aprova la planta que s’alçarà i, a partir de la dècada dels 40 del segle XVII, s’inicia la seua construcció.

L’estructura principal del convent es manté en l’actualitat, a pesar de les reformes associades a usos posteriors. A partir de la desamortització del 1836, l’immoble passa a mans militars i es convertix primer en residència castrense i, a partir de 1843, en quarter d’intendència de la Tercera Agrupació. Finalment, deixa d’utilitzar-se el 1960 i s’enderroca el 1964.

Compartir