València celebra la setmana de mobilitat amb la intenció de mostrar els avanços en mobilitat sostenible

669

El regidor responsable de l’Àrea de Mobilitat Sostenible i Espai Públic, Giuseppe Grezzi, ha presentat este matí les activitats programades dins la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, que començarà el 16 de setembre i conclourà el dia 22. Grezzi ha desgranat les diferents activitats dirigides a tota mena de públics dins d’una iniciativa que – ha dit el regidor- «a València és la celebració que estem a l’avantguarda de la mobilitat sostenible a Espanya».

«El que volem en la Setmana de la Mobilitat Sostenible és celebrar que València està en l’avantguarda de les polítiques de mobilitat. En este moment, de tota la conca mediterrània és la ciutat on més s’utilitza la bicicleta, on més s’està reduint l’ús del vehicle motoritzat, on més s’està incrementant l’ús del transport públic, on es fan polítiques decidides de transformació de la ciutat per a fer-la més amable i per a recuperar espais de qualitat».

Grezzi ha afegit que la nostra ciutat ja comença a ser una referència en tot Espanya i també a Europa. «Per això per a nosaltres la Setmana de la Mobilitat és una setmana de celebració, de conscienciació i també de posar en valor tot el que s’està fent. Volem involucrar a tota la ciutadania, i per això ens sumem d’una manera entusiasta a esta Setmana de la Mobilitat que enguany tendra com a lema «Camina amb nosaltres».

Grezzi s’ha referit a les activitats per a involucrar als més xicotets a través dels seus col·legis, com els concurs «Dibuixa el teu autobús» o «Dissenya la teua targeta Móbilis», en els que s’espera que participen 80 escoles de la ciutat. També ha destacat la iniciativa «Les multes morals de Tonucci», nascudes d’una idea del pedagog Francesco Tonucci; el Festival Internacional de Cinema Ciclista Rueda València, amb la projecció de la pel·lícula Wonderful Losers a Different World, el dia 19 en la Sala Off; la fira de la Mobilitat sostenible, el 21 de setembre en la placa de l’Ajuntament (Una fira per a descobrir totes les formes de mobilitat sostenible. Amb activitats, exposició i circuit). El 22 de setembre, Dia sense cotxes, també la plaça de l’Ajuntament acollirà l’espectacle/concert «By Bike at the Opera», a les 12 hores, hi haurà passejos amb bicicleta i es podrà gaudir de l’espectacle acrobàtic «Artic Cycling Freestyle».

A més, tant el dia 21 com el dia 22 (el cap de setmana) els que ho desitgen podran viatjar debades en l’EMT. Si validen amb la targeta multi títol habitual no els comptarà el viatge, i si no la tenen els serà entregat gratuïtament un títol de viatge, «perquè el tiquet de viatge també és una assegurança de viatge», ha puntualitzat Grezzi, que ha recordat que «les activitats programades pretenen abastar tots els aspectes de la mobilitat i a tota la societat per a avançar en els resultats que ja hem aconseguit i en la consolidació d’eixe nou model de mobilitat que estem construint a València». El regidor de Mobilitat ha insistit especialment en l’esforç realitzat durant el passat mandat «per a millorar la mobilitat dels vianants a la ciutat».

LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT PER ALS VIANANTS

Una vegada conclosa la presentació de la Setmana de la Mobilitat s’han suscitat, a preguntes dels i les periodistes, assumptes com el de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament. El regidor Grezzi ha assenyalat que eixe és un objectiu del govern municipal «perquè en un futur pròxim siga digna del seu nom de plaça», referint-se al trànsit que ara suporta. Ha recordat que nombroses línies de l’EMT actualment transiten per ella, però ha recalcat que eixa conversió en zona de vianants «s’ha de fer d’una forma definitiva», una vegada es definisca «una actuació concreta que siga la més adequada possible i es preserven tots els servicis i servituds d’activitats econòmiques que s’hagen de preservar».

Quant a la normativa relativa als denominats vehicles de mobilitat personal (VMP), el regidor ha recordat que ja existix una ordenança de Mobilitat que regula els usos dels diferents mètodes de transport. «El més important és que València és una ciutat en la qual cada vegada es protegeix més i millor l’espai públic, amb un govern per al qual l’accessibilitat universal és un valor fonamental». Pel que fa al lloguer de patinets elèctrics, ha recordat que ja hi ha una regulació que permet a les empreses llogar-los en establiments, i no permet fer-ho en les voreres, per a evitar que s’entorpisca el trànsit de persones en l’espai públic.

Compartir