La “resposta immediata” de l’Ajuntament de Castelló

974

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha comparegut aquest dimecres en roda de premsa telemàtica al costat dels regidors de Seguretat Pública i de Benestar Social, Omar Braina i José Luis López respectivament, per a fer balanç de les actuacions realitzades pel consistori quan es compleix un mes des de la declaració de l’estat d’alarma per coronavirus. Marco ha destacat les actuacions desplegades des de l’àrea de Benestar Social per a pal·liar les conseqüències socials de la covid-19 i que han suposat 578.000 euros dedicats a serveis i ajudes urgents davant l’emergència social. També les actuacions diàries de l’àrea de Seguretat per a vetlar pel compliment de les mesures de confinament que s’han saldat amb només nou detencions durant el primer mes d’estat d’alarma.

L’alcaldessa ha explicat les actuacions realitzades des que es va detectar el primer cas de coronavirus a la província, amb l’activació de la taula de coordinació. “En aquest escenari, els ajuntaments, com a administració més pròxima, hem hagut de donar una resposta immediata a les necessitats derivades d’aquesta emergència”, ha indicat Marco. En aquest sentit, l’alcaldessa s’ha referit a la resposta donada des del primer moment davant les necessitats derivades de l’emergència sanitària, especialment des de Benestar Social i Seguretat.

“Ara, després de readaptar amb èxit els serveis municipals al context actual, donant resposta a les necessitats urgents de la ciutadania i especialment dels col·lectius més vulnerables, s’està perfilant un Pla de Resposta Econòmica i Social per a fer front a l’efecte de la crisi sanitària a la ciutat de Castelló”, ha apuntat.

El regidor de Benestar Social, Dependència i Infància, José Luis López, ha destacat per la seua part els 578.000 euros destinats des del 14 de març “per a pal·liar les conseqüències d’aquesta emergència sanitària i social”. “El servei d’Emergència Social davant la covid-19 es va activar a penes l’endemà passat de la declaració de l’estat d’alarma, que es va decretar un dissabte, i el dilluns 16 ja havíem posat en marxa mesures extraordinàries per a garantir l’atenció urgent a persones majors que viuen soles, a persones vulnerables o persones amb mobilitat reduïda, i a aquelles que estan en risc de caure en una situació de vulnerabilitat a conseqüència de la crisi per coronavirus”, ha indicat.

Des de llavors, 180 persones majors o persones vulnerables estan rebent atenció a domicili per a alimentació o ajudes a tasques de primera necessitat, s’han atorgat 1.295 prestacions d’emergència social (quasi 240.000 euros) i 174 ajudes per a compra d’alimentació i productes d’higiene.

L’Ajuntament també va habilitar un servei de menú a domicili per a cobrir les necessitats de menors en situació de vulnerabilitat i les seues famílies. Hui dia es reparteixen 618 menús diaris. D’altra banda, també es va posar en funcionament un alberg provisional per a persones sense llar durant l’estat d’alarma.

En total, el personal de Benestar Social, Dependència i Infància ha atés (entre crides i correus electrònics) un total de 2.866 peticions d’ajuda.

Per part seua, el regidor de Seguretat Pública i Emergència, Omar Braina, ha desglossat les actuacions realitzades per la Policia Local, Bombers i l’Agrupació Local de Voluntariat de Protecció Civil. Braina ha aplaudit la “exemplaritat i responsabilitat” de la ciutadania de Castelló que, en gran manera, ha complit amb les mesures de l’estat d’alarma.

Des del 14 de març, la Policia Local ha denunciat a 604 persones per vulnerar les restriccions de mobilitat i ha detingut a 9 persones, d’elles, algunes per desobediència en mostrar resistència quan la policia els instava a complir amb les mesures de confinament. Els agents també han controlat un total de 1.123 vehicles.

Braina ha explicat també que els bombers municipals han realitzat 159 desinfeccions de dependències del Parc i altres 168 desinfeccions de vehicles del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) de Castelló, vehicles de la Policia Local, la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Policia Autonòmica. A més, han preparat i repartit 2.653 màscares amb pantalla protectora. Per part seua, l’Agrupació Local de Voluntariat de Protecció Civil de Castelló ha participat en el muntatge de llits per a l’alberg provisional de persones sense llar, han realitzat 93 repartiments de medicaments a domicili per a pacients oncològics de l’Hospital Provincial, han preparat 260 màscares amb pantalla protectora i realitzat 227 labors de desinfecció de vehicles del SPEIS, Policia Local, Policia Nacional, Autonòmica i Guàrdia Civil, entre altres actuacions.

Compartir