L’Acord de Fadrell posa en valor el model de ciutat sostenible, verda i compacta per a donar seguretat jurídica i atraure inversions.
L’Ajuntament de Castelló elevarà al ple ordinari del 17 de desembre la segona exposició al públic del Pla General, durant la qual es podran consultar les últimes versions del Pla General Estructural (PGE), una vegada incorporades les modificacions de la Declaració Ambiental i Territorial Estratègica (DATE); i del Pla d’Ordenació Detallada (POP), després de la resolució d’al·legacions. La Junta de Govern Local ha aprovat hui elevar els dos documents modificats a la pròxima sessió plenària, perquè es done via lliure a la nova fase d’informació pública, que es complementarà amb sessions informatives dirigides a la ciutadania.
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, junt amb el regidor d’Urbanisme, José Luis López, el segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, i el tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, han explicat després de la junta els acords aconseguits en el si d’aquesta, que suposen avanços de gran importància per a l’aprovació del nou planejament urbanístic. “Hui, en la Junta de Govern Local, hem fet un pas decisiu perquè Castelló tinga el Pla General que necessita. Un Pla General que aporte seguretat jurídica, restituïsca la legalitat urbanística i siga focus d’atracció d’inversions”, ha assegurat l’alcaldessa. “Està prevista la segona exposició al públic al gener, un procés que fem per transparència i participació, seguint un acord plenari de l’anterior mandat i sense obligació legal d’això, perquè aquest pla és el més democratitzat que ha tingut aquesta ciutat”, ha dit.
“La nostra aposta per un nou urbanisme basat en criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica és clara i això plasma el nou model de ciutat d’aquest Pla General, que racionalitza l’ús del territori i dels recursos, possibilita un creixement contingut del sòl urbanitzable capaç de donar resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari, i fixa la infraestructura verda urbana com a element vertebrador i cohesionador del territori”, ha ressaltat Marco.
El regidor d’Urbanisme, per part seua, ha detallat que la nova proposta de Pla General Estructural, introduïdes les modificacions de la DATE, “manté el model territorial de la versió presentada en 2019, amb l’eliminació dels sectors Senillar, Litoral, Mestrets i Borriolench, i la redelimitació del sector de la Carretera Grau-Almassora i la Plataforma Logística”. Quant a la nova proposta de Pla d’Ordenació Detallada, “és la versió una vegada resoltes les 412 al·legacions presentades en la primera exposició al públic, de les quals 135 han sigut estimades o estimades parcialment”, ha apuntat López.
L’edil també ha detallat la tramitació pendent per a l’aprovació definitiva del Pla General, que després d’aquesta segona exposició al públic passa per la resolució d’al·legacions que es pogueren presentar i l’elevació a ple de nou del PGE i del POP. El PGE es remetria després a la Comissió Territorial d’Urbanisme, per a la seua aprovació definitiva. I s’haurà de convocar un últim ple per a donar compte de l’aprovació del PGE i aprovar definitivament el POP.
Per part seua, el segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, ha destacat els processos participatius per a l’elaboració d’aquest Pla que van començar fa ara quatre anys i que han implicat “a tots els agents socials, veïnals, econòmics i associatius de la ciutat de Castelló”. Així mateix, el regidor ha celebrat que el resultat del procés siga un projecte “on la cohesió del desenvolupament industrial, les zones verdes i els parcs, la mobilitat sostenible i la vertebració de la ciutat amb bones comunicacions són eixos fonamentals” i que bandeja “l’urbanisme a la carta i l’especulació que permetien fer autèntics desastres urbanístics i mediambientals i que ara enviem definitivament a la paperera de la història”.
Garcia ha destacat que el Pla General apunta específicament als espais que es destinaran a usos socials, educatius o sanitaris i ha incidit en un punt com és “el Conservatori Superior de Música i Dansa, al costat dels Jutjats, els solars dels quals apareixen en el mapa amb nom i cognoms, un fet que garanteix la seua construcció”. L’edil ha tancat la seua intervenció recordant que “aquest 2020 que tan dur ha sigut per a totes i per a tots, també ens portarà l’alegria d’aprovar, a la fi, un Pla General que aportarà certesa i, per tant, més activitat econòmica i noves oportunitats per a Castelló”.
El tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, ha subratllat que el nou planejament “aposta per una ciutat compacta i sostenible que reforça el seu valor ambiental”, “desclassificant-se 11 milions de sòl urbanitzable respecte al pla de 2012 del PP, que va dibuixar un tauler de monopoly per a l’especulació”, i “situa a Castelló en l’avantguarda en l’ordenació de l’urbanisme”. Així mateix, ha ressaltat que recupera la tradició agrària de la ciutat i protegeix 22 milions de metres quadrats de sòl rústic, “que ajudarà a reactivar la nostra agricultura, frenarà la destrucció de l’horta, que de 1987 a 2007 va perdre 4.500 hectàrees, una protecció del territori que incidirà, a més, en la lluita contra el canvi climàtic”.