Brancal afirma que «els PEG són essencials per a poder aconseguir la igualtat real i en 2019 hem aconseguit incrementar de manera significativa les línies pressupostàries identificades amb impacte de gènere”
La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló, encapçalada per Ali Brancal, ha presentat l’informe d’impacte de gènere dels pressupostos per a l’any 2019 realitzat pel Grup Impulsor. Així, l’Ajuntament de Castelló tindrà l’any que ve uns pressupostos en els quals fins a 32 Plans Departamentals han sigut elaborats identificant l’impacte de gènere. D’aquesta manera, l’import pressupostat amb perspectiva de gènere ha augmentat lleugerament i ha permés incrementar de manera significativa les línies pressupostàries identificades amb impacte de gènere.
Entre les conclusions obtingudes en l’informe d’impacte de gènere dels pressupostos 2019 és important destacar que el III Pla d’Igualtat de l’Ajuntament, que està en elaboració, és una oportunitat per a involucrar a totes les àrees del consistori i enllaçar allò programàtic amb allò pressupostari, dotant de contingut i facilitant que més negociats s’incorporen al procés dels PGE (Pressupostos amb Enfocament de Gènere).
A més, l’informe també conclou sobre la importància de l’aplicació de les instruccions aprovades per l’Ajuntament per a impulsar la igualtat, com són el llenguatge inclusiu, les dades desagregades per sexe i les clàusules socials d’igualtat. En aquest últim cas serà necessari continuar treballant per a identificar un mecanisme que promoga l’aplicació efectiva, el seguiment i l’avaluació. Per això es proposa «la creació d’una instància tècnica de seguiment i supervisió amb l’àrea de Fiscalització Econòmica juntament amb la Regidoria d’Igualtat per a garantir els principis de Responsabilitat Social Corporativa» ha manifestat Brancal.
En l’informe també s’ha acordat realitzar un estudi, diagnòstic i revisió des d’un enfocament de gènere del llenguatge de l’Ajuntament cap a l’exterior en els textos que elabora el consistori en col·laboració amb l’àrea de Normalització, així com la realització d’estudis i diagnòstics des d’un enfocament de gènere per a obtindre dades reals sobre el grau d’assoliment de les mesures acordades.
Per a Brancal «els Pressupostos amb Enfocament de Gènere són essencials per a poder aconseguir la igualtat real, per tant aquest procés ha de ser un continu i sostingut treball per a identificar l’impacte de les mesures i aconseguir el seguiment d’allò identificat en els estudis realitzats de cara al futur».
La vicealcaldessa i regidora d’igualtat també ha manifestat que “els PEG són un procés de transformació i aprenentatge on la formació continua sent una necessitat fonamental per a aprofundir en el procés i transversalitzar l’enfocament de gènere”.