‘Ciència i mites’ es el titol de la nova exposició del Museu de Ciències Naturals de València

1617

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, ha informat que el Museu de Ciències Naturals ha estrenat el cap de setmana un nou espai expositiu permanent que ja es pot visitar de manera totalment gratuïta, i que s’anomena “Ciència i Mites”.

La nova sala explica la base científica d’alguns dels mites més coneguts. “El gènere humà sempre ha buscat en la mitologia les explicacions als fenòmens naturals pels que no tenia resposta, però la majoria dels mites tenen una base real i ací estan perfectament explicats”, ha dit la regidora Tello.

A l’antiga Grècia, en la proximitat d’Atenes, al que hui coneixem com a jaciment paleontològic de Pikermi i en l’illa de Sicília, els camperols trobaven ossos enormes associats a cranis amb un gran buit en el centre del front. S’assemblaven als ossos humans, però d’una grandària descomunal. En realitat, hui sabem que estos cranis van pertànyer als elefants nans que van viure fa molts milions d’anys a les illes de la Mediterrània. Hui pensem que estos cranis són l’origen de el mite del Cíclope d’un sol ull, Polifem, que Homer va immortalitzar en l’Odissea.

També el famós unicorn, llegendari cavall blanc amb una banya al front, va donar lloc a llegendes sobre la poderosa virtut de la seua banya per curar tot tipus de malalties i tornar la virilitat. El fantàstic animal va inspirar els artistes que el van imaginar i plasmar en obres d’art molt conegudes. Per esta banya es van pagar en l’edat mitjana i el renaixement fortunes immenses. Ara sabem que en realitat mai van existir els unicorns. El misteri es va desvetllar quan al segle XVII els viatgers van arribar al cercle polar àrtic. La famosa banya eren els ullals de narval que els viatgers víkings venien a Europa als nobles rics.

“El nou espai ens fa evocar les antigues llegendes clàssiques i fa llum sobre l’origen d’algun dels mites més famosos amb que la humanitat va intentar comprendre fenòmens inexplicables que poblen l’imaginari col·lectiu des de temps immemorial”, ha detallat Tello.

«Un museu viu és aquell que connecta amb el seu barri i amb els polsos de societat que l’acull, que es manté receptiu als debats que s’hi donen i als avanços en el seu camp d’investigació i es capaç de servir d’altaveu per donar-los a conèixer a tothom, que es renova contínuament, traient del fons de l’armari temes i col·leccions desconegudes o mostrar allò que es coneix des d’un nou enfocament», ha conclòs la regidora.

Cal dir que el Museu de Ciències Naturals ha sigut l’espai museístic municipal que més ha augmentat percentualment el nombre de visites durant l’any 2019, amb 61.263 visitants més ( 92’23% més que l’any anterior).

Compartir