Comença l’exposició ‘Absències i Distàncies’ en Potries per continuar en altres poblacions valencianes

1403

El projecte ‘Absències i Distàncies’ de l’artista Gustavo Germano inicia el seu trajecte de la mà de l’àrea de Cultura de la Diputació de València al municipi de Potries. El diputat de Cultura, Xavier Rius, la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez i l’alcaldessa, Assumpta Domínguez, han assistit a la presentació de l’exposició que té com objectiu recuperar la memòria històrica i democràtica a través d’un muntatge fotogràfic urbà que fa un relat de les absències i distàncies que produïren diversos règims dictatorials d’Amèrica Llatina i la Guerra Civil espanyola.

El trajecte d’aquest cicle d’instal·lacions fotogràfiques urbanes, que recorrerà, a més de Potries, els municipis de Beniarjó, Marines, Olocau i Xelva, s’inicia al municipi de la Safor amb l’objectiu d’apropar la recuperació de la memòria històrica des de la perspectiva de les arts visuals. A més, el municipi de Potries, junt a Sagunt, està d’enhorabona perquè han sigut designats Capitals Culturals Valencianes (CVC) de 2018 per la Generalitat Valenciana i prendrà el relleu a Gandia, CVC en 2017.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha expressat la seua satisfacció i alegria per poder “commemorar la capitalitat cultural de Potries i, més ara, amb aquesta exposició, com a diputat poder dur la cultura al carrer, no sols als pobles, sinó al carrer per a remoure consciències, per a formar a la nostra societat i que açò perdure en la memòria de tots els habitants”.

Rius ha assenyalat també que “la recuperació de la memòria històrica és fonamental per a enfortir la nostra democràcia, ara més que mai”. “Amb accions com la que hui hem presentat ací en Potries amb el projecte de Gustavo Germano, arribarem a comprendre quins són els plecs que la història ens ha amagat. I quines calamitats vingueren dels que en un temps despoblaren la seua ànima d’humanitat”, ha afegit el diputat.

Rosa Pérez, la diputada responsable de Memòria Històrica, ha aprofitat l’ocasió per valorar que “dins de la justícia, a memòria i la reparació, crec que aquesta exposició, que a més a més va rodant pels pobles, deixa molt clar i visual el que varen ser les absències i el que varen ser les distàncies. Per una banda, la gent que varen afusellar en la Guerra Civil, i per altra la gent que es va tindre que exiliar”.

Així mateix, l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha destacat la importància d’aquesta exposició per a “posar en valor, recuperar i dignificar la memòria de tots aquells que ja no estan amb nosaltres. És un projecte de memòria democràtica en compliment d’una llei aprovada a les Corts Valencianes l’any 2017, i que tot això es faça des d’una intervenció artística, des de la cultura i que es faça al carrer, em sembla una iniciativa fantàstica. Estem molt contents de poder ser una xicoteta plataforma per a difondre els valors de la memòria democràtica”.

L’exposició de les obres de Gustavo Germano es presentaran en aquests cinc pobles de València amb el format d’instal·lacions fotogràfiques urbanes. Amb aquestes intervencions, cada poble comptarà amb un relat expositiu propi i, al mateix temps, formarà part d’un circuit juntament amb la resta. Els carrers seran l’espai on s’exposarà aquesta col·lecció i conformaran una invitació a recórrer els pobles fent un exercici de memòria que es construeix a cada pas.

El diputat Rius, durant la presentació d’aquest projecte artístic, ha reflexionat també que “Potries, Beniarjó, Marines, Olocau i Xelva són cinc pobles petits que acullen aquesta mostra que parla d’absències. Són altre tipus d’absències les que ací tractem, però tenen en comú les que pateix la gent quan veu com els veïns deixen les cases buides i fan mudança”.

‘Absències i distàncies’ als pobles de València

La mostra de Gustavo Germano és un exemple de col·laboració entre l’àrea de Cultura de la Diputació de València i els diversos ajuntaments que s’han sumat a este projecte de recuperació de la Memòria Històrica a través de les arts visuals.

En les ‘Absències’, les imatges que s’exposen han sigut recopilades d’àlbums familiars i produïdes per l’artista per realitzar un exercici on es retorna al mateix espai, després de molts anys, per reviure l’escena i prendre consciència de l’absència de l’ésser volgut. Es tracta d’un diàleg constant entre l’abans i l’ara on es posa rostre a l’univers dels que ja no estan: militants, treballadors, estudiants, professionals, famílies senceres, tots ells víctimes de la repressió il·legal i la desaparició forçosa instaurades per les dictadures militars de l’Argentina, Brasil i Uruguai.

La part de les ‘Distàncies’ proposa una visió de l’exili republicà espanyol, després de la Guerra Civil, que intenta trencar amb la imatge de l’exili com el simple fet de creuar una frontera. Amb la mateixa tècnica d’usar parelles de fotografies, en aquest cas l’autor uneix en un mateix pla la imatge d’un protagonista capturada al seu lloc d’origen al voltant de 1939, amb una altra contemporània presa en el seu lloc d’exili.

El projecte recorrerà entre els dies 9 i 22 d’abril els pobles de Potries, Beniarjó, Olocau, Marines i Xelva, i en cada un d’ells l’autor oferirà una presentació i vista guiada. A més, també tindran lloc encontres per al debat en torn a la construcció de la memòria col·lectiva amb l’escriptor i activista en Drets Humans Alfons Cervera.

Compartir