Dènia acull la XIII Setmana de la Biodiversitat amb activitats medioambientals

1665

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural va celebrar del 21 al 24 de maig a Dénia la XIII Setmana de la Biodiversitat, en la que tècnics i investigadors de diferents disciplines han estat treballant en l’actualització del cens d’espècies de flora i fauna del nostre terme municipal. Després d’esta edició, considerada la més participativa, amb 144 experts, Dénia ha passat d’ocupar el número 12 en el rànquing del registre d’espècies de la Comunitat Valenciana a ocupar el número 3. També ha ascendit de la posició número 36 a la 6 en nombre de cites, és a dir, la referència i localització de les espècies.

Estes dades, que seran incloses en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, les va fer públics la passada setmana el secretari autonòmic de Medi Natural, Fran Quesada, junt amb l’alcalde del municipi, Vicent Grimalt, i el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, durant la clausura de la setmana. Gràcies als treballs de camp dels diferents investigadors s’ha pogut actualitzar i ampliar el catàleg d’espècies que existixen en el municipi, passant de 2.243 a 2.614 espècies (1.904 terrestres i 710 marines) i de 26.085 a 36.295 cites o referències (23.565 terrestres i 12.730 marines).

En este sentit, l’edil Josep Crespo ha destacat que «s’han complit les expectatives tant en terra com en mar i es va a continuar treballant per a protegir i posar en valor nostre extens patrimoni biológic».

Activitats paral·leles de la XIII Setmana de la Biodiversitat

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha organitzat activitats complementàries entorn de la Setmana de la Biodiversitat, que han comptat amb una positiva participació i que han donat a conéixer el públic en general aspectes relacionats amb el territori, la flora i la fauna i el canvi climàtic.

Així, el dilluns es va inaugurar l’exposició fotogràfica de Jesús Villaplana ‘Les aus de la Marina Alta’, i es va celebrar una xarrada sobre la Pinna Nobilis (Nacra), a càrrec de José Rafael García (IMEDMAE-ICV). Durant la mateixa es va explicar que prop del 90% de la població d’este mol·lusc endèmic del Mediterrani ha mort els últims anys a causa d’un paràsit, i es van donar a conéixer els treballs que s’estan efectuant per a protegir esta espècie i acabar amb el paràsit.

El dimarts es va celebrar una jornada sobre varietats tradicionals, amb la participació de productors i cuiners locals en l’IES Maria Ibars, i una xarrada de Borja Álvarez (Bosc Marí de Xarxa Elèctrica) sobre els problemes que patixen les praderies de posidonia a causa de l’activitat humana, els estudis en marxa i les solucions aplicades. També el doctor Cèsar Bordehore (Universitat d’Alacant) va realitzar una exposició el dijous sobre la contaminació dels aqüífers, els rius i el mar per nitrats i fosfats provinents de l’agricultura i les aigües residuals; els efectes sobre el medi natural i humà, així com possibles solucions aplicables.

En la jornada del divendres, es va efectuar una solta d’aus rapaces al matí en la Casa de la Iryda i a la vesprada, la presentació del llibre ‘Encara no és tard’ del doctor Andreu Escrivà, qui també va oferir dades sobre el canvi climàtic: la realitat, els mites i els enganys; i alguns consells per a revertir-ho dia a dia.

Les activitats van continuar el cap de setmana amb una visita guiada amb catamarà per la reserva marina del Cap de Sant Antoni, i una ruta per a descobrir la biodiversitat urbana. Va començar en el Castillo de Dénia amb destinació al Bosc de Diana, on va tindre lloc un anillamiento científic a càrrec del doctor Francisco Atiénzar. Finalment, el diumenge va ser el torn de la III Jornada ‘Desccobreix l’habitant fantasma de les nostres platges: el corriol patinegro’ en l’Estació Marítima de Dénia. La xarrada es va complementar amb una excursió a l’ecosistema dunar que alberga esta espècie. Per a finalitzar, va haver-hi jocs de mar i muntanya per a un públic infantil en el Bosc de Diana.

Compartir