Diputació d’Alacant treballarà amb SUEZ Spain per a controlar els danys causats per les inundacions

5198

La Diputació d’Alacant i el grup SUEZ Spain han signat un conveni de col·laboració per a posar al servei dels municipis de la Vega Baixa una eina, pionera a nivell nacional, per a millorar la capacitat de resposta davant episodis hídrics extrems, com la DANA que va assolar la comarca el mes de setembre passat.
Smart River Basin –Conques Fluvials Intel·ligents- és el nom d’aquesta plataforma que gestionarà la institució provincial, en col·laboració amb la societat SUEZ, que la cedeix gratuïtament, i que permetrà, entre altres accions, analitzar mitjançant simulacions la capacitat de les principals infraestructures existents per a mitigar els efectes de les inundacions i avaluar mesures alternatives per a millorar la resiliència de la zona.
L’Auditori de la Llotja d’Orihuela ha sigut el lloc triat per a la rúbrica d’aquest acord per part del president Carlos Mazón i el CEO de SUEZ Spain, Manuel Cermerón. L’acte ha comptat amb l’assistència de més de mig centenar de persones, entre elles la diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, l’alcalde del municipi, Emilio Bascuñana, al costat d’altres alcaldes de la comarca, Francisco Bartual, director general de *Hidraqua – empresa del grup SUEZ, gestora del cicle integral de l’aigua en 80 municipis de la província-, el director de Gestió Hidrològica de SUEZ Spain, Federico Ramos, i la directora general de Concessions d’aquest mateix grup, Asunción Martínez.
Mazón ha destacat que aquesta eina “ajudarà als ajuntaments en la planificació del territori i en la previsió davant fenòmens meteorològics perquè el que va passar a la Vega Baixa no torne a succeir o, almenys, l’impacte siga menor”.
“Es tracta que cadascun posem el millor de nosaltres mateixos al servei dels municipis perquè no podem permetre’ns no fer tot el que siga a les nostres mans per a reduir, en la majoria dels casos i de la millor manera possible, el nivell de danys”, ha indicat el president, qui ha avançat, a més, que aquesta plataforma es posarà a disposició, no sols dels ajuntaments, sinó també de les comunitats de regants, de les confederacions hidrogràfiques, de la Generalitat Valenciana i de qualsevol altra administració que el necessite.
Per part seua, Manuel Cermerón ha destacat que “les solucions per a combatre els efectes del canvi climàtic passen de manera inexorable per la digitalització de la gestió de la infraestructura hidràulica crítica, per a incrementar la resiliència dels municipis i millorar la capacitat de resposta als episodis climatològics extrems que seran cada vegada més freqüents”.
Gràcies a aquesta eina tecnològica, que s’emmarca en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU que promou SUEZ, des de l’àrea de Cicle Hídric de la Diputació d’Alacant també es treballarà en un sistema d’alerta primerenca mitjançant les dades que aportació *AEMET i les diferents confederacions hidrogràfiques millorant d’aquesta forma la capacitat de resposta i reacció dels municipis.
Així mateix, i davant possibles cicles de sequera i escassetat, es preveu, mitjançant un sistema de gestió d’informació hídrica, millorar el coneixement dels diferents sistemes d’explotacions existents per a d’aquesta forma optimitzar el seu comportament.
Totes aquestes dades seran recaptats per la institució provincial dels diferents municipis alacantins i incorporats a la plataforma d’informació de Smart River Basin per a l’elaboració de les anàlisis i la implantació dels diferents sistemes d’avaluació.
En aquest punt, Mazón ha agraït a Suez i *Hidraqua la cessió d’aquesta eina i ha ressaltat, en aquest sentit, la importància de la col·laboració públic-privada “per a posar el talent, més enllà de la seua titularitat, al servei de la societat”.
La presentació d’aquesta ferramenta ha congregat també a Orihuela als diputats provincials Adrián Ballester, María Gómez, Javier Sendra i Javier Gutiérrez, el catedràtic emèrit de la UA, Antonio Gil Olcina, i representants de comunitats de regants i altres entitats vinculades al sector hídric i ambiental del territori.

Compartir