Diputació de Castelló es reuneix amb els municipis de la provincia per a planificar la fumigació del mosquits

749

La Diputació de Castelló ha celebrat hui una important reunió amb els ajuntaments de la província de Castelló per a coordinar les prioritats que s’han d’atendre per a combatre més eficaçment les plagues de mosquits que hi ha cada estiu. El Govern Provincial ha posat en marxa un pla de xoc en vista de que la Generalitat, institució encarregada d’evitar i combatre les plagues, ha sigut incapaç d’evitar que les plagues de mosquits generaren alarma en les poblacions del litoral provincial, especialment.

Així, el diputat de Sostenibilitat, Mario García, s’ha reunit hui amb els ajuntaments en un I Cim Provincial contra els Mosquits, en la qual ha iniciat la coordinació dels treballs que estan realitzant els ajuntaments i, amb això, l’activació del Pla Provincial contra els Mosquits, que va anunciar Javier Moliner fa unes setmanes per a combatre un problema que la Generalitat ha sigut incapaç d’atallar.

“Estem treballant perquè els veïns de la província de Castelló no patisquen les conseqüències de la deixadesa de la Generalitat l’any passat”, ha indicat el diputat, qui ha assegurat que “aquesta reunió ha sigut molt participativa per part de tots, i molt fructífera. Hem traslladat tota la informació del Pla Provincial contra els Mosquits amb la condició de sumar esforços i evitar que es repetisca la situació de l’any passat”.

La Diputació ha destinat una inversió de més d’un milió d’euros per a efectuar tot tipus de tractaments que complementen l’actuació dels ajuntaments amb l’objectiu que aquest estiu els veïns de la costa castellonenques recuperen la qualitat de vida. Han sigut un total de 28 ajuntaments dels 135 de la província que havien sigut convocats els que han participat en aquesta trobada dirigida a compartir tota la informació amb la condició d’agilitar els treballs i optimitzar la seua eficàcia.

En aqueix sentit, el diputat ha recordat que “aquest treball el posem en marxa per la inacció de la Generalitat, que encara hui dia estem per saber què ha fet de moment perquè aquest estiu no es repetisca la situació que vam viure l’any passat. Li donem al problema la contundència que mereix, i després d’aqueixa inacció de la Generalitat estem posant tots els recursos, sempre en col·laboració amb els ajuntaments que han de continuar els seus tractaments en les zones urbanes ja que nosaltres actuarem en les zones de *marjalería, periurbanes i àrees fluvials amb la condició de sumar efectivitat. Però és un tema que no pot esperar més, i davant la inacció de la Generalitat ens posem al costat dels ajuntaments perquè no es repetisca la situació de l’any passat”.

Més de 70 municipis han autoritzat l’acció de la Diputació
Cal tindre en compte que ja el Govern Provincial va remetre una comunicació a tots els ajuntaments de la província a través de la qual els sol·licitava autorització per a la prestació del servei de tractament i control de plagues, per tractar-se d’una competència municipal. Hui dia han sigut més de 70 municipis els que així ho han formalitzat. Així el com estableix en l’article 25 de la Llei 7/1985 reguladora de les Bases del Règim Local, que disposa que entre les competències municipals es troben la protecció del medi ambient, la protecció de la salubritat pública i els serveis de neteja viària, de recollida i tractament de residus.

“Es tracta d’aconseguir la necessària suma d’esforços per a implementar les actuacions en matèria de prevenció i control de plagues que necessita la nostra província”, ha explicat el diputat provincial de Sostenibilitat, Mario García. “Els tractaments de la Diputació arribaran on els ajuntaments no arriben perquè els tractaments siguen eficaços. Aqueixes zones especialment sensibles són estratègiques per a poder pal·liar l’efecte de les plagues, i en haver agilitat la licitació del contracte podrem arribar a temps de minimitzar l’efecte dels mosquits quan arribe més calor”.

Cal assenyalar que a través d’aquest servei, la Diputació de Castelló definirà la programació i periodicitat de les actuacions proposades de control, els criteris per a la decisió dels tractaments, els tipus d’actuació i aplicació, així com les diferents tipologies de productes.

I és que a través del contracte de ‘Control de mosquits i simúlidos en els municipis de la província dependents de la diputació de Castelló’ la Diputació inclou a tots els pobles de la província que així ho autoritzen, amb una inversió de més d’un milió d’euros per a donar una resposta contundent i eficaç a aquesta problemàtica.

El diputat ha incidit especialment en què “l’èxit d’aquest programa vindrà de la suma d’esforços amb els ajuntaments, que han de continuar realitzant els seus tractaments en les zones urbanes. Hem fet un pas al capdavant fent el que havia d’haver fet la Generalitat perquè entenem que és un assumpte de vital importància per al nostre territori”.

Un servei d’envergadura
El servei que articula la Diputació amb aquest I Cim de Mosquits abasta a tots els municipis de la província, que queden catalogats en el mateix en funció de la seua situació geogràfica, així com de les característiques geomorfològiques de cadascun d’ells, ja que això implica la presència o absència de diferents espècies, així com la periodicitat de tractaments i per tant la vigilància dels focus potencials.

Així, el contracte distribueix la província en tres zones geogràfiques (nord, centre i sud) amb la condició d’optimitzar l’eficàcia del seu tractament, responent amb rapidesa a qualsevol contingència que es presente. La zona nord abasta un total de 37 municipis, la zona centre 33 i la zona sud 65. Cadascun d’aqueixos lots contempla a més una segona classificació geomorfològica que distribueix a aqueixos municipis en litoral, prelitoral i interior.

Des del primer moment al costat dels ajuntaments
El Govern Provincial ha romàs des del primer moment davant aquest greu problema a la disposició dels ajuntaments i de la Generalitat, administració competent en matèria de Sanitat, per a aportar en la cerca de solucions.

Així, Moliner ja va plantejar en la seua primera trobada amb el *president de la Generalitat, Ximo Puig, al setembre de 2015, la necessitat d’articular un pla provincial contra els mosquits al costat d’altres quatre plans que responien a les necessitats prioritàries de la província de Castelló en matèria de transport, turisme, massa forestal i ocupació.

Durant aquest temps, la Diputació ha posat en marxa una campanya de prevenció, assumit labors de coordinació entre municipis, manté una convocatòria dins del Pla Castelló 135 i ha estat oferint assistència tècnica als ajuntaments.

Compartir