L’alcalde de València, Joan Ribó, ha dit este matí que els poders públics no han d’amagar-se, sinó afrontar i contribuir a prevenir un problema com el del suïcidi en l’àmbit policial, que és la primera causa de mort entre els cossos i forces de seguretat. Ribó ha participat en l’obertura de la 1ª Jornada de Prevenció del Suïcidi celebrada en Espanya i organitzada conjuntament per l’Associació Unificada de Guàrdies Civils, el Sindicat Unificat de Policia i la secció sindical de CC.OO. de la Policia Local.
“Estem davant un problema seriós, el del suïcidi en els cossos i forces de seguretat. Un problema que no s’ha d’amagar sinó que s’ha d’afrontar i dur a terme una política preventiva. És possible buscar les causes i és possible treballar conjuntament com ja s’està fent des de la Plataforma Suïcidi Zero. Hem de posar-nos a treballar tots i totes per a eliminar les causes que provoquen eixes situacions extremes, trobar el camí per a evitar eixos suïcidis. Per a açò comptem amb psicòlegs, amb psiquiatres, amb especialistes en prevenció de riscos laborals”.
En la seua intervenció, després de les realitzades pel secretari general de CC.OO.-PV, Arturo León, i el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, Ribó ha destacat la importància de l’assumpte a debat en la jornada celebrada en la seu de Comissions Obreres amb intervenció de nombrosos especialistes. “Crec que és molt important fer cas d’este tema perquè no és alguna cosa baladí, és la primera causa de morts en les forces de seguretat. Els poders públics han d’afrontar el debat sobre el suïcidi en l’àmbit policial des de l’empatia i la implicació, perquè és greu i no cap ni la desídia ni la indiferència”, ha dit Ribó. “És bo escoltar la veu dels professionals i posar-se en les seues mans, perquè hi ha teràpies i mitjans per a contrarestar, perquè és possible una actitud preventiva que ha d’anar unida a una anàlisi rigorosa de les causes”, ha continuat l’alcalde.
Arturo León, de CC.OO., ha ressaltat la necessitat d’una acció preventiva i la importància “d’unes condicions de treball que protegisquen la vida i la salut dels treballadors de l’àmbit policial perquè puguen realitzar la seua comesa en les millors condicions”, i ha afegit que “els protocols actuals estan obsolets i han de ser revisats”.
Josep María Ángel, de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, a més d’elogiar “el canvi de paradigma i la nova metodologia de servici a la ciutadania per part de la Policia local”, ha demanat “una reflexió col·lectiva i una actitud crítica per a fer front i identificar les causes dels problemes de salut que poden conduir al suïcidi”.