Un miler d’alacantins al mes van utilitzar l’Ecoparc Municipal situat en el polígon industrial de *Aguamarga en 2018, instal·lació que va tractar un total de 4.403 tones de residus domèstics, de les quals 3.427 van ser d’enderrocs. Els alacantins poden depositar fins a mitja tona diària d’enderroc en aquesta instal·lació, a més d’altres residus domèstics com poda, plàstics, vidre, fusta, cartó, estris, matalassos, electrodomèstics de línia blanca i uns altres de menor grandària com a piles, fluorescents, olis, entre altres, només presentant el DNI i de forma totalment gratuïta.
El regidor de Neteja, Manuel Villar, ha destacat la importància que els alacantins coneguen l’Ecoparc i s’acostume a portar els seus residus domèstics voluminosos a aquesta instal·lació, on es recullen i tracten una gran varietat de tipus residus que es poden generar en domicilis o xicotets comerços.
Villar ha ressaltat que “resulta d’especial importància que els alacantins sàpien que poden depositar en l’Ecoparc de forma gratuïta fins a mitja tona d’enderrocs, 500 quilos, diaris amb solo presentar el DNI, a més d’altres residus voluminosos com poda, cartó, fusta, vidre, estris, electrodomèstics de línia blanca com a neveres, microones, forns o termos elèctrics, televisors, ordinadors; també matalassos -molt important- i uns altres menys voluminosos com a fluorescents, piles, olis, envasos, entre altres”.
El responsable de la regidoria de Neteja ha visitat l’Ecoparc i amb aquest motiu ha demanat als alacantins que no deixen de portar els seus residus domèstics voluminosos a aquesta instal·lació, especialment, els enderrocs i evitar abandonar-los en llocs apartats on es produeix un mal sever al medi ambient, es perjudica la imatge de la ciutat i als veïns que habiten en els voltants, a més d’exposar-se a sancions que poden aconseguir els 3.000 euros”.
Reformes domèstiques
“Quan un alacantí fa una xicoteta reforma a la seua casa, com puga ser la cuina o el bany, ha de saber que pot depositar l’enderroc i les restes del mobiliari retirat en l’Ecoparc o el *CETRA amb un límit diari de mitja tona i de forma totalment gratuïta, que pot anar traslladant a poc a poc a mesura que es realitza la reforma” ha explicat l’edil.
“També els alacantins han d’exigir a les empreses de reformes que els detallen com gestionaran els residus que se’ls cobra en la factura i que en general haurà de ser a través d’un gestor autoritzat amb la sol·licitud d’instal·lació d’un contenidor o amb el seu trasllat al Centre de Transformació de Residus d’Alacant (CETRA) on cobra una tarifa de 7,90 euros la tona”, ha assenyalat Villar.
El mateix ocorre amb la retirada dels matalassos sense ús dels domicilis, on els propietaris poden demanar a les empreses subministradores que els acrediten la gestió del residu del matalàs vell, que poden depositar en el CETRA on els aplicaran una tarifa de 8 euros per unitat. En el cas de particulars que vulguen tirar el matalàs vell poden fer-lo directament en l’Ecoparc de forma totalment gratuïta.
Retirada d’estris
Per a les persones que no puguen traslladar aquest tipus de residus voluminosos fins a l’Ecoparc, l’Ajuntament també disposa d’un servei especial de retirada d’estris prèvia comunicació a l’empresa concessionària mitjançant trucada telefònica al 900729729, on se’ls donarà les indicacions per al seu depòsit en una hora determinada en el contenidor més pròxim al seu domicili, amb la finalitat de coordinar la retirada i evitar que romanga durant un llarg espai de temps en la via pública.
L’Ecoparc retira diàriament al voltant de 20 tones d’enderrocs nets, que és el principal residu que recull la instal·lació de particulars i xicotets treballadors, obrers autònoms, procedents de xicotetes reformes com puguen ser les citades en banys o cuines domèstiques.
Obert tots els dies
L’Ecoparc es troba situat en l’avinguda d’Elx, 161 (a meitat del polígon industrial de *Aguamarga). L’horari d’obertura és de dilluns a divendres de 9.30 a 19.30 hores de forma ininterrompuda i els dissabtes i diumenges de 9 a 14 hores. Només tanca els festius. Tota la informació sobre el tipus de residus es pot consultar en la pàgina web de l’ajuntament www.alicante.es) o en la de l’empresa concessionària UTE Alacant