Noves activitats d’oci i formatives per als joves d’Onda

1142

L’Ajuntament d’Onda que lidera l’alcalde Ximo Huguet aposta per les polítiques de joventut, impulsant projectes i activitats que cobrisquen les necessitats i inquietuds d’aquest sector de la població. Per a açò, des de la regidoria de Joventut que dirigeix el regidor Asensio Blaya, es va realitzar un estudi per a conèixer els interessos i necessitats dels joves ondenses. “Aquest estudi ens va oferir una radiografia que ens va revelar la situació dels joves de la nostra localitat, els seus problemes i aspiracions, i sobre la base d’aqueixes dades estem duent a terme polítiques més eficaces que afavoreixen els seus interessos, tant des del Casal Jove com des d’altres espais”, ha recordat Blaya.

Al costat del gerent de l’empresa encarregada del Casal Jove, Felip Kervarec; el regidor de Joventut, Asensio Blaya, ha fet balanç dels serveis oferits en el trimestre passat sobre la base d’aquests resultats i s’ha mostrat molt satisfet “amb la implicació dels ciutadans onders en totes aquelles activitats que hem realitzat des de l’àrea de Joventut”.

L’informe revela que en els últims 4 mesos de 2017 s’han produït 80 altes noves en el Casal Jove i s’ha observat una elevada acceptació en els diferents serveis que s’ofereix. Per exemple, en l’àmbit formatiu, la majoria de cursos plantejats han tingut una ocupació del 90% de mitjana del total de places disponibles amb una edat mitjana de 16 anys. Pel que fa al servei d’Informació juvenil s’han atès més de 500 consultes i queda registrat que diàriament assistix una mitjana de 40 persones d’entre 12 i 17 anys a fer ús lliure de l’espai que empren per a trobar-se amb altres joves o per a realitzar activitats o treball de classe. Finalment el gabinet especialitzat de psicologia juvenil ha atès de forma gratuïta a diversos joves, als qui dóna suport emocional i els ajuda a resoldre els conflictes personals als quals s’enfronten.

A més, Blaya ha assenyalat que “és fonamental comptar amb l’opinió dels joves a l’hora de decidir què activitats es programen”. Amb aquest objectiu, ha explicat que “des de l’Ajuntament s’organitzen periòdicament jornades i tallers juvenils, les quals, a més de constituir una alternativa d’oci, serveixen per a seguir coneixent les necessitats i opinions dels joves participants”. En aquesta línia, Blaya ha explicat que una de les activitats que se celebraran durant tot el mes de març és un taller de ‘Improvisació teatral per a joves’, que es realitzarà els dimarts. De forma paral·lela, durant tot el mes es realitzaran diferents activitats lúdiques com a grans jocs i decoració del Casal i tallers per a la igualtat. A més, es duran a terme classes de dibuix còmic, els dimecres, i es continuarà amb ‘T’escoltem’, el servei d’assessorament psicològic gratuït per a joves que es realitza els dijous a la vesprada.

Així mateix, enguany el Casal Jove participa en el programa pilot Jove Oportunitat (JOOP), un recurs educatiu innovador llançat per l’Institut Valencià de Joventut (IVAJ) i que va dirigit a joves que van abandonar el sistema educatiu i que, pel seu baix nivell de formació, tampoc troben el seu lloc en el mercat laboral. En aquest programa, en el qual participen 50 municipis i 700 joves d’entre 16 i 21 anys de la Comunitat Valenciana, s’ofereix una nova metodologia i forma d’entendre les capacitats personals. Així, durant cinc mesos els beneficiaris d’aquest pla assistiran a sessions de quatre hores diàries al Casal Jove, on treballaran la motivació, valors de respecte i convivència i el seu desenvolupament personal.

D’altra banda, Blaya ha informat que dins de la bateria d’accions que el consistori duu a terme en matèria de Joventut fora del Casal Jove, s’ha implantat el programa educatiu PAC (Pragrama Aula Compartida), que sorgeix de la Conselleria d’Educació, i va dirigit a la prevenció del fracàs escolar. S’està desenvolupant a l’IES Serra d’Espadà amb un grup d’uns 10 joves de 14-15 anys amb comportaments no adaptats a l’aula. En aquest grup l’animadora sociocultural del Casal Jove, juntament amb dos professors del centre, tenen com a objectiu principal aconseguir un grup unit i que siguen capaços d’expressar-se i d’escoltar als companys. Blaya ha explicat que “malgrat les dificultats que es troben per la conducta dels joves, s’estan obtenint avanços que els permet dialogar o decidir propostes de forma grupal, així com crear xicotets debats, dinàmiques que no podien realitzar-se en un primer moment, la qual cosa ens fa comprovar que s’està actuant en l’adreça adequada”.

Compartir