Una guia de recursos ajudarà a les treballadores de l’ajuntament de València víctimes de violència de gènere

3855

La Comissió d’Igualtat de l’Ajuntament de València ha aprovat este dilluns l’elaboració d’una guia a partir de la reorganització de tots els recursos de què disposa per a atendre a les empleades municipals que hagen sigut víctimes de violència de gènere. “L’objectiu és facilitar al màxim que les nostres treballadores coneguen eixos recursos que tenen al seu abast així com el seu ús en cas de necessitar-los”, ha explicat la regidora de Recursos, Luisa Notario.

Per a la regidora “esta guia, que es publicarà en la intranet municipal, serà de molta utilitat perquè recull totes les iniciatives que hem impulsat, així com els recursos d’altres administracions a disposició de les dones que treballen a l’Ajuntament de València, per afrontar i combatre la violència de gènere”. En este sentit, ha assenyalat que es compilen recursos de tot tipus, com ara econòmics, jurídics o d’atenció telefònica i protecció integral.

La guia detalla el funcionament i el servici que oferixen, per exemple, el telèfon 016 o el Centre Dona 24 Hores, on no cal denúncia formal per a rebre atenció; es concreten els recursos d’acollida, com ara els centres d’emergències i els de recuperació integral; s’especifiquen recursos de salut com el protocol per a l’atenció sanitària i el funcionament de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes, amb atenció abans, durant i després del procediment judicial.

La guia també recull els recursos en forma de jutjats i d’unitats de Policia, així com el Servici d’Atenció a Urgències Socials (S.A.U.S.) o l’Espai Dones i Igualtat, amb servicis com ara l’atenció a les dones però també a professionals i a associacions de dones, i el Servici d’Atenció psicològica a dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i les seues filles menors i familiars. També es facilita informació sobre el programa ATENPRO, un servici telefònic d’atenció i protecció, i es detallen tot un seguit de drets d’eixes treballadores municipals, com ara la reducció o reordenació del seu temps de treball, la mobilitat geogràfica en casos amb vacants en la seua categoria professional o semblant amb institucions públiques amb les que hi haja acord vigent, o la preferència en l’accés a activitats formatives.

A més, la guia detalla algunes de les prestacions i ajudes específiques a què poden accedir les empleades víctimes de violència de gènere, com ara les del fons d’emergències, per al menjador escolar, les beques o el xec escolar, l’accés a vivendes del IVVSA i municipals, la prioritat en l’accés a residències públiques per a persones majors, matrícules en universitats i escoles d’idiomes i indemnitzacions econòmiques.

Notario ha lamentat que en ple segle XXI la violència de gènere continue sent una realitat i ha defensat la necessitat de “contundència en les respostes que oferisquen les administracions públiques per combatre-la de forma activa i eficaç”. En este sentit ha recordat que l’Ajuntament de València va reactivar en 2015 la Comissió d’Igualtat, on hui s’ha aprovat l’elaboració d’esta guia de recursos, i en estiu de 2016 es va aprovar el Protocol d’Intervenció en Casos de Violència de Gènere. A més, a principis de 2017 es va aprovar una campanya informativa per donar a conéixer al personal municipal totes les eines per previndre l’assetjament i la violència de gènere. També ara fa un any es va aprovar el segon Pla d’Igualtat per a empleades i empleats municipals.

Compartir